dimecres, 26 de febrer del 2014

DISCURS DE PRESENTACIÓ DE LA DIADA A CÀRREC DE L'ALUMNAT DE PRIMER DE BATXILLERAT



Benvingudes i benvinguts,

Un any més celebrem al nostre centre el Dia de la Llengua Materna. Al nostre institut podem dir que hi trobem una gran diversitat de llengües maternes. La majoria de nosaltres tenim el català, però també trobem l’àrab, el castellà, el romanès i altres.

Al llarg dels dos segles passats s’han fet discursos i manifests per assolir la plenitud del català i treballar perquè aquesta llengua hi arribés, ja que adquirir aquest objectiu és un dret fonamental per a qualsevol llengua i cultura. Avui en dia es diu que el català ha arribat a la seva totalitat, però realment això és cert? Sí i no, en alguns àmbits de Catalunya, hi ha famílies, estudiants, colles, entitats... on l’ús del català és considerat innecessari i insuficient, i fins i tot negatiu. A més a més, a fora de Catalunya, especialment des d’Espanya, es qüestiona sovint la llengua catalana i el fet de recuperar-la de manera pública.

Actualment la llengua del nostre país és rica i natural i es parla amb comoditat i això està admès per gairebé tothom i ho aplica la majoria de la població, tot i que com hem dit abans encara hi ha gent que s’empenyen a negar-ho. Una llengua no és solament la seva ortografia o la seva gramàtica, sinó que la societat hi juga un paper molt important en aquest àmbit. Que la població reconegui la seva llengua o qualsevol altra és un factor fonamental i indispensable per completar una llengua.

Sabem que en els nostres dies el català i el seu país d’origen pateix una greu crisi pública, social i lingüística, ja que es sent ofès per part de la població. Això és a causa d’un hipotètic enfrontament polític, o no, amb un país veí i la seva llengua. Una llengua no és solament una sèrie de normes formals i regles ortogràfiques, lèxiques o gramaticals. Una llengua és cultura, és societat, és identitat, és país...

Natàlia Pallisé i Nil Cruellas 1r Batx.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada